Schenk- en Erfbelasting
In Nederland betaal je belasting over schenkingen en erfenissen. Maar hoe hoog is de belasting en wat zijn de geldende regels ten aanzien van vrijstellingen? In de meeste gevallen is het voordeliger om te schenken bij leven aan bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen dan te wachten tot de erfenis verdeeld kan worden. Dit zorgt ervoor dat uw vermogen op een fiscaal gunstige manier kan worden overgedragen. Zowel fiscaal als juridisch dienen zaken vooraf goed geregeld te zijn door middel van financiële planning en estate planning.
Aangifte schenkbelasting
Een schenking bestaat meestal uit geld of goederen. Maar u kunt ook op andere manieren een schenking doen. U kunt bijvoorbeeld een huis onder de marktwaarde verkopen. De ontvanger van de schenking moet een aangifte schenkbelasting indienen als de schenking boven de vrijstelling komt.
Aangifte erfbelasting
Als iemand op het moment van overlijden in Nederland woonde of de Nederlandse nationaliteit had en nog niet langer dan tien jaar buiten Nederland woonde, betalen de erfgenamen erfbelasting over hun erfdeel in Nederland. Erfgenamen kunnen natuurlijk personen zijn, maar het kunnen ook instellingen zijn die iets krijgen uit de erfenis. U hoeft geen erfbelasting te betalen als uw erfdeel lager is dan de vrijstelling die voor u geldt.